Arkelshoef en de geschiedenis

Arkelshoef is een mooie, historische Boerderij in Tricht. Deze Boerderij ligt niet ver van rivier de Linge, tussen de fruitboomgaarden. Het is een authentieke Gelderse herenboerderij die al meerdere generaties eigendom is van de familie Ruighaver.

Hoewel het huidige woonhuis uit 1889 stamt, is het landgoed vele eeuwen ouder. Reeds in 1468 wordt de “Arkelse Hoeve” in een leenbrief genoemd. Het in leen geven van bepaalde goederen veranderde in de loop der tijden in een soort erfpacht. In de 17e eeuw vinden we een pachtcontract. In die dagen is de familie Van Arkel, de oorspronkelijke bezitters van het goed, in mannelijke lijn uitgestorven en dragen door huwelijk en vererving leenheren (eigenaars) andere namen. Daar de eigenaars zich niet in de buurt van de “Arkelse Hoeve” ophielden, doch elders in het land woonachtig waren, was het verstandig en noodzakelijk een rentmeester aan te stellen die niet al te ver van het goed woonde.

Monumentale gebouwen

Het huidige woonhuis met op de voorgevel de letters Arkelshoef, gebouwd door Daan van den Berg in 1889, lijkt meer op een statig herenhuis dan op een boerderij. In het siertuintje en het gazonnetje voor de woning en de schuur er naast bevinden zich nog de fundamenten van het oude gebouw. Eén van de monumentale gebouwen is een best bewaarde vloedschuur op een duidelijke terp. Een vloedschuur is een stal of schuur die hoger ligt dan het woonhuis. Het doel hiervan was dat men het vee hier naar toe kon brengen bij een overstroming.

Ook nu nog, want in 1995 werd de vloedschuur van Arkelshoef gebruikt als veilig onderkomen voor de koeien en paarden, mocht het water gaan stijgen. Langs de Meersteeg is de terp afgesloten door een bakstenen muurtje. Hierin bevond zich een basaltsteen met de tekst: VLOED 1820. Maar die gedenksteen is rond 1973 door een souvenirjager gestolen. Wijlen dhr. Jacobus Ruighaver uit Haarlemmermeer, kocht het huis en de landerijen in 1924.

De naastgelegen bijgebouwen zijn nog in originele staat (lees: niet geïsoleerd en onveranderd sinds 1560). Toch zijn deze panden de oudste en best gepreserveerde monumentale hoge schuren in Nederland. Rob Sterrenburg heeft een korte film geproduceerd op ons cultureel erfgoed. De film heet Dust or Blood en laat heel goed de sfeer zien van de Peaky Blinders setting. In 2024 bestaat de familie Ruighaver 100 jaar op Arkelshoef. Een mooie gelegenheid om dat in jaren 20 stijl te vieren.

Like en volg ons op Facebook.